Karta win
Karta win
Wielkie Wina Konesera
Chateau Latour Martillac
Pessac Leognan, Francja
Wyśmienite, czerwone wino powstałe w Chateau Latour Martillac. Nad jakością powstającego tu wina czuwa znana rodzina Kressman. Powstało w wyniku połączenia owoców Cabernet Sauvignon(65%), Merlot (32%) i Petit Verdot (3%), z bukietem charakterystycznym dla tych odmian. Świeży, owocowy aromat, podkreślony wanilią. Dobrze pasuje do mięs, zarówno białych jak i czerwonych.
300 zł
Amarone „Costasera”
Veneto, Włochy
Masi Costasera Amarone to wino, które będziecie Państwo długo pamiętali po jego spróbowaniu. Ciemnorubinowa barwa, z delikatnymi fioletowymi refleksami. Nos niesamowicie skupiony i intensywny, z wyraźnie wyczuwalnymi pieczonymi owocami, śliwkami i czereśniami. W tle przebija się kawa i kakao. Klasyczny kupaż: Corvina, Rondinella i Molinara to doskonały balans kwasowości i miękkich tanin. Po wypiciu wydaje się być nieskończenie długie. Dziczyzna, ciemne mięsa.
340 zł
Isole e Olena „Collezione Privata” Chardonnay
Toskania, Włochy
Absolutnie burgundzkie w stylu! Finezyjne, dystyngowane i wielowymiarowe. Aromaty białych kwiatów, brzoskwiń, masła i migdałów. W ustach aksamitne, łagodne i kremowe o trwałym, owocowo-mineralnym posmaku. Wielka klasa. Butikowa produkcja. Co rok w zależności od rocznika na rynek trafia jedynie ok. 15 tys. butelek. Polecane do ryb i sałat.
360 zł
Pintia
Toro, Hiszpania
Jedno z najlepszych win hiszpańskich, poparte całym autorytetem najbardziej prestiżowego hiszpańskiego producenta win Vega Sicilia, będącego oficjalnym dostawcą win na hiszpański dwór królewski. Niesamowicie skoncentrowane, urzeka bogactwem palety smaków i aromatów. Dziczyzna, czerwone mięsa.
470 zł
SZAMPANY I WINA MUSUJĄCE
Champagne Charles Heidsieck Brut Reserve
Szampania, Francja
Harmonijny i pełny smaku, z nutą dojrzałych owoców moreli oraz migdałów. Wytwarzany z pinot meunier, pinot noir i chardonnay. Aperitif, foie gras.
480 zł
Champagne Delamotte Brut
Szampania, Francja
Zrównoważony i elegancki z aromatami owoców cytrusowych i białych kwiatów. Wytwarzany z Chardonnay. Aperitif.
390 zł
Marchese Antinori Franciacorta Cuvee Royale Brut
Lombardia, Włochy
Urzeka aromatem brzoskwiń, jabłek i moreli. Harmonijne i eleganckie. Wyprodukowane z Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Blanc. Aperitif,delikatne mięsa i sałaty.
180 zł
Bepin de Eto Prosecco Superiore Brut
Conegliano Valdobbiadene, Włochy
Świeże aromaty moreli, akacji i cytryny. Jego lekkość i delikatne musowanie daje przyjemne orzeźwienie. Aperitif, delikatne ryby, przekąski warzywne, sałaty.
Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 110 zł
WINA BIAŁE
Pays d’Oc Chardonnay, Domaine de la Ferrandiere
Langwedocja, Francja
Bukiet wyrazisty, owocowy z aromatem gruszki i passiflory. Białe mięso, ryby.
Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł
Santa Carolina Reserva Sauvignon Blanc
Valle de Rapel, Chile
Złocisto – słomkowa barwa, niezwykle silne aromaty agrestu, brzoskwiń oraz grapefruita, smak intensywny i rześki. Aperitif, przekąski warzywne, sałaty, grillowane ryby, smażone białe mięso.
100 zł
Thoma 8, Riesling
Winnica Czajkowski, Podkarpackie, Polska
Wino białe, półwytrawne z królewskiego szczepu Riesling W smaku doskonale wyważone z wyraźnymi nutami grejpfruta, moreli, brzoskwiń, dojrzałych jabłek, ziół i miodu. Bukiet wzbogaca wyrazisty aromat skórki cytryny i elegancka struktura. Całości dopełniają akcenty kwiatowe i długi, wyrazisty finisz. W stylu świeże, podążające w stronę lekkiej słodyczy. Aperitif, ryby, białe mięso, sałaty i ser kozi.
140 zł
Joseph Drouhin Chablis „Vaudon”
Burgundia, Francja
Łagodne aromaty białych kwiatów, soczystych jabłek. W smaku krystaliczne, kredowe z orzeźwiającym zakończeniem. Aperitif, ryby, przekąski warzywne, sałaty, smażone białe mięsa.
180 zł
WINA CZERWONE
Messer del Fauno Primitivo
Apulia, Włochy
Głęboki rubin, bogate nuty konfitur i nalewek z jagód i wiśni, odrobina wanilii i lukrecji. W ustach aksamitne i trwałe. Wędliny, pieczone białe mięsa, jagnięcina, kaczka.
Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł
Negroamaro Primitivo
Puglia , Włochy
Paleta aromatów czerwonych owoców, konfitury, korzennych przypraw, suszonych ziół, wanilii i czekolady. Na podniebieniu pełne, ale łagodne o gładkich taninach i trwałym, zrównoważonym posmaku. Wędliny, pieczone białe i czerwone mięsa, jagnięcina, młode sery żółte.
110 zł
Baron de Ley „Club Privado”
Rioja, Hiszpania
Głęboki rubinowy kolor, bukiet bogatych aromatów owoców leśnych i wiśni, miękkie i delikatne taniny, trwałe, owocowe zakończenie. Przekąski mięsne i warzywne, duszone czerwone mięsa.
120 zł
Thoma 27, Cabernet Franc
Winnica Czajkowski,
Podkarpackie, Polska
Wino o intensywnej rubinowej barwie. Ma bukiet złożony z czerwonych owoców z dominacją malin, jeżyn i wiśni z nutami korzeni, ziół i suszonych śliwek. W ustach harmonijne o pełnej strukturze i przyjemnym, idealnie wyważonym taninowym wykończeniu. Wino pełne, dojrzałe, wyprodukowane z podsuszonych winogron , leżakowane przez 18 miesięcy w beczkach Taransaud z francuskiego dębu. Czerwone mięsa, dziczyzna.
210 zł
Cabernet Dorsa
Winnica Korol
Mielnik (Podlasie), Polska
Wino o ciemno rubinowym kolorze. Bardzo bogate w aromacie i smaku, klasycznie cabernetowe. Aromaty wanilii, czekolady i owoców bogatych w taniny. Wino o bogatym ekstrakcie i smaku, pozostaje długo w pamięci. Czerwone mięsa, dziczyzna.
130 zł
Jaboulet Côtes du Rhône 'Parallele 45'
Dolina Rodanu, Francja
Urzeka świeżością i aromatycznością. Nuty pieprzowe przeplatają się z aromatem czerwonych, dojrzałych owoców. Dobrze zbudowane, odrobinę szorstkie, z owocami w zakończeniu. Wędliny, jagnięcina, czerwone mięsa duszone i smażone, półtwarde żółte sery.
140 zł
Villa Antinori
Toskania, Włochy
Urocze i eleganckie jednocześnie, o intensywnym kolorze, aromatach konfitur z wiśni, owoców leśnych, gorzkiej czekolady, gładkich taninach i przyjemnym posmaku. Wędliny, pieczone białe mięsa, pieczone i duszone czerwone mięsa.
160 zł