Menu
Menu
Zgodnie z tradycją miejsca w którym się znajdujemy dominują dania z dziczyzny i kuchni kresowej. Jest też wybór wykwintnych deserów, oraz dania dla wegetarian.
Autorem naszych dań jest utalentowany i uznany szef kuchni Pan Mariusz Dąbała - Członek Culinary Team of Poland, brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA 2020r w Stuttgarcie. Doświadczenie swoje zdobywał u wyróżnionych gwiazdkami Michelin szefów w Polsce jak i za granicą. Miłośnik kuchni francuskiej połączonej z polskimi produktami najwyższej jakości. Preferuje tradycyjne techniki wydobywając esencję smaku z produktów sezonowych.
Wykwintne desery tworzy towarzysząca nam od początku istnienia Restauracji Carskiej nasza cukierniczka, Pani Marta Szumarska.
Przystawki zimne
Pate z kasztanów
Kremowa pasta z karmelizowanych kasztanów z koniakiem i chipsem gryczanym.
46 zł
Śledź
Śledź marynowany w oleju lnianym z puree z marchwi i jabłek z gorczycą i szalotką.
52 zł
Tatar z jelenia
Siekana polędwiczka z jelenia z marynowanym rydzem, majonezem grzybowym i świeżym chrzanem.
70 zł
Sałaty
Carpaccio z buraka
Pieczony marynowany burak z kozim serem, orzechem włoskim ,sosem z czarnej porzeczki i czerwonego wina.
44 zł
Sałata z wędzonym łososiem
Świeże sałaty z wędzony łososiem, marynowanym burakiem, granatem, pomarańczą i sosem vinaigrette.
52 zł
Sałata z wątróbką z królika
Świeże sałaty z flambirowaną wątróbką z królika , marynowaną śliwką , orzechem laskowym i sosem vinaigrette.
56 zł
Przystawki ciepłe
Pielmieni mięsne lub rybne
Małe pierożki w sosie śmietanowo octowym z farszem z dziczyzny lub jesiotra i prażoną gryką.
52 zł
Grasica cielęca
Grasica cielęca z puree z pietruszki z chrupiącą szalotką i gruszką.
56 zł
Bliny gryczane z łososiem
Placki z mąki gryczanej i pszennej z plastrami wędzonego łososia, kwaśną śmietaną i kaparami.
58 zł
Bliny gryczane z ikrą z łososia
Placki z mąki gryczanej i pszennej, ikra z łososia, jajko przepiórcze, kwaśna śmietana, cytryna.
120g/30g 157 zł
Bliny gryczane z kawiorem z jesiotra
Placki z mąki gryczanej i pszennej z ikrą z łososia, jajkiem przepiórczym, kwaśną śmietaną i cytryną.
158 zł
Bliny gryczane z kawiorem z jesiotra
Placki z mąki gryczanej i pszennej z kawiorem z jesiotra Syberyjskiego Antonius, jajkiem przepiórczym, kwaśną śmietaną, szalotką i cytryną
340zł
Bliny gryczane z kawiorem z jesiotra
Placki z mąki gryczanej i pszennej z jajkiem przepiórczym, kwaśną śmietaną, szalotką, cytryną i kawiorem z jesiotra Keluga- Fier.
590zł
Zupy
Ucha
Klarowny rosół z jesiotra z hodowli Antonius , szparagi.
35 zł
(Polecamy do uchy dodać 10ml wódki – 5 zł)
Solianka
Wschodnia zupa na bazie dziczyzny z pomidorami, zakwaszona sokiem z kiszonego ogórka z oliwkami i cytryną.
40 zł
Consomme grzybowe
Wegetariański wywar na bazie grzybów i warzyw z puszczańskim borowikiem.
45zł
Sezonowa
O szczegóły prosimy pytać obsługę.
Dania główne
Kogucik francuski
Pieczony kogucik z maślanym puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem, marchewką i sosem tymiankowym.
98 zł
Jesiotr
Smażony filet z kawiorowego jesiotra z puree z cukinii, czarną soczewicą, marynowanym koprem włoskim i białym sosem winnym.
118 zł
Jeleń
Smażona polędwiczka z jelenia z puree z karmelizowanej cebuli i rozmarynu ze skorzonerą, brukselką i sosem demi-glace.
156 zł
Sarna
Smażony comber z kostką z puree z kasztanów z fondantem z pieczonego buraka, leśnymi grzybami i sosem demi - glace.
166 zł
Dania wegetariańskie
Pierogi Polskie
Pierogi z ziemniakiem, serem hajnowskim, szalotką i palonym masłem.
52 zł
Kluski dyniowe
Kluski ziemniaczano-dyniowe z serem Carskim z puree z dyni i imbirem.
56 zł
Dania dla dzieci
Prosimy pytać obsługę.
Desery
Selekcja ciast
O szczegóły prosimy pytać obsługę.
30 zł
Lody
Lody wykonane według własnej receptury z gorącymi owocami.
35 zł
Śliwki w rumie
Karmelizowane śliwki w rumie z lodami kawowymi i kruszonką z orzechów włoskich.
38 zł
Dania mogą zawierać następujące produkty, które mogą oddziaływać alergicznie:
pszenica, jęczmień, owies, jaja, ryby, seler, gorczyca, mleko, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie. Karta alergenów dostępna u obsługi.
Kawy & Czekolada
Espresso
50ml 16 zł
Czarna
200ml 18 zł
Z mlekiem
200ml 19 zł
Cappuccino
200ml 20 zł
Electra
Z mlekiem i miodem
300ml/40ml/10ml 28 zł
Gorąca czekolada
200ml 26 zł
Herbaty
0.5 l imbryk (liściaste)
Czarna
0,5L 20 zł
Owocowa
Z aromatem owoców leśnych
0,5L 20 zł
Zielona chińska
0,5L 20zł
Zielona
Z naparem z trawy żubrowej i szyszek
0,5L 26 zł
Herbata Carska
Czarna z konfiturą
0,5L 26 zł
Napoje zimne
Woda mineralna
0,3 l 10 zł
0,7 l 18 zł
Woda borjomi
0,3 l 16 zł
Soki owocowe
0,25 l 15 zł
Sok z brzozy
0,3 l 16 zł
Kwas chlebowy
0,3 l 16 zł
Lemoniada z pigwowca - Pigwoniada
0,3L 17zł
Sok z owoców świeżo wyciskany
0,25 l 26 zł
Piwa
Z lokalnego browaru w Hajnówce – Markowy
Pils keg 0,3 l 15 zł
Pils keg 0,5 l 20 zł
Pszeniczne 0,5 l butelka 19zł
Z lokalnego browaru w Białowieży – Przełom
Jasne z trawą żubrową 0,5 l butelka 19 zł
Ciemne w stylu angielskim 0,5 l butelka 19zł
Woda chmielowa
Bezalkoholowy napój chmielowy
0,5 l 16 zł
Wódki
Żubrówka
40 ml 15 zł
Zbożowa z Podlasia
40 ml 16 zł
Ziemniaczana wódka z manufaktury Lewkowo na Podlasiu
40 ml 20 zł
Koniaki
Sarajishvili VSOP
20 ml 28 zł
Remy Martin XO
20 ml 50 zł
Martell XO
20 ml 50 zł
Whisky
Dimple – 15 letnia blended
40 ml 30 zł
The Balvenie – 12 letnia single malt
40 ml 30 zł
Glenmorange – 10 letnia single malt
40 ml 30 zł
Johnnie Walker – 15 letnia blended single malt
40 ml 35 zł
Nalewki
Z manufaktury z Ciechanowa:
Pigwowiec
40 ml 18 zł
Orzech włoski
40 ml 18 zł
Dereń
40 ml 18 zł
Z kwiatów z czarnego bzu
40 ml 18 zł
J.A. Baczewski Piołunówka
40ml 20zł
Miody Pitne
Produkt rzemieślniczy z Podlasia
Trójniak
100 ml 20 zł
Drinki
Rasputin
Żubrówka, sok z brzozy, pędy sosny
40ml/100ml/20ml 35 zł
Imperator
Wódka zbożowa, wermut, pędy sosny, sok z cytryny
40ml/40ml/10ml /10ml 40 zł
Anastazja
Glenmorange, wódka zbożowa, lemoniada z pigwowca, sok z cytryny
40ml/20ml/10ml 50 zł